Kysymys: Mitä makeuttajia KIITOS HYVÄÄ -kirjassa käytetään valkoisen sokerin sijaan?

VASTAUS: Kirjan ohjeissa eniten käytettyjä makeuttajia ovat kotimainen hunaja, soseutetut hedelmät, kookospalmusokeri tai -siirappi ja luonnollinen stevia. Käytetyistä makeuttajista ja niiden ominaisuuksista kerrotaan kirjan alussa tarkemmin. 

Kysymys: Mitä jauhoja kirjassa käytetään vehnäjauhojen sijaan?

VASTAUS: Resepteissä yleisimmin käytetyt jauhot ja jauheet ovat mantelijauho, kookosjauho, gluteeniton kaurajauho, tattarijauho ja riisijauho. Käytetyistä jauhoista kerrotaan kirjan alussa tarkemmin. Kirjassa vinkataan myös kuinka voi itse valmistaa glutenittomia jauhoja! Näiden perusjauhojen lisäksi gluteenittomien jauhojen mukana käytetään toisinaan sitkoa ja rakennetta antamaan esimerkiksi  psylliumkuitujauhetta, chia-siemeniä tai pellavansiemenrouhetta. Myös ksantaanijauhe ja tapiokajauhe ovat hyviä lisukkeita gluteenittomassa leivonnassa.

 

Kysymys: Ovatko kaikki kirjan ohjeet raakaherkkuja?

VASTAUS: Kirja sisältää molempia, sekä uunissa tai leidellä kypsennettäviä herkkuja että niin kutsuttuja raakaherkkuja, eli kakkuja ja makeisia, jotka eivät vaadi lainkaan kuumentamista.

 

Kysymys: Sopiiko KIITOS HYVÄÄ -kirja pähkinä- ja manteliallergikoille?

VASTAUS: Vaikka monissa kirjan resepteissä on käytetty pähkinöitä ja/tai manteleita, löytyy kirjasta lukuisia reseptejä, jotka sopivat myös pähkinä- tai manteliallergiasta kärsiville. Joissain ohjeissa, joissa on käytetty pähkinöitä tai manteleita tarjotaan vaihtoehtoinen raaka-aine allergisille. 

Raakakakuissa pähkinöiden korvaminen onnistuu toisinaan esim. hienontamalla pohjaan manteleiden/pähkinöiden sijaan kaurahiutaleita tai kookoshiutaleita. Kirjan kypsennettävissä kakuissa ja muissa leivonnaisissa mantelijauhojen korvaaminen onnistuu usein esimerkiksi kookosjauhoilla ja/tai tattarijauhoilla, gluteenittomilla kaurajauhoilla, hienoilla riisijauhoilla tai muilla itselle mieluisilla gluteenittomilla jauhoilla. Kannattaa rohkeasti testailla erilaisia jauhoseoksia, jotta löytää mieluisen yhdistelmän!